Jeroen Heitzman Accufonds officieel opgericht

Met een eerste storting van 3.000 euro is de officiële start van het Jeroen Heitzman Accufonds een feit. Dit bedrag is afkomstig van de familie en vrienden van deze Alphenaar. Het geld werd dit voorjaar opgehaald met een crowdfunding actie voor een elektrische fiets voor Jeroen. Op donderdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, is de oprichtingsakte van het fonds met zijn naam ondertekend. Het Accufonds is een Fonds op Naam dat de aanschaf van nieuwe accu’s mogelijk maakt voor Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn.

De voorzitter van Fietsmaatjes, Jan te Riele, en de voorzitter van het Jeroen Heitzman Accufonds, Angelique Bergers, ondertekenen de oprichtingsakte.

“Het thema van Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen aan tafel’, maar voor deze gelegenheid maken wij er ‘Samen op de fiets’ van”, zegt voorzitter Angelique Bergers van het Accufonds. Dit is ondergebracht bij Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, dat met het geld uit het fonds nieuwe accu’s voor de elektrische duofietsen van de stichting bekostigt. Met de nieuwe accu’s kunnen de elektrische fietsen tot hun maximale levensduur worden gebruikt.

Bergers nam dit voorjaar het initiatief voor een crowdfunding actie om haar oud-buurman Jeroen Heitzman een elektrische fiets te schenken. De 55-jarige Alphenaar lijdt aan een zeldzame vorm van dementie, die zijn semantisch geheugen aantast waardoor feiten, begrippen en betekenissen van woorden langzaam maar gestaag vervagen. Dit heeft grote invloed op het functioneren van SD-patiënten. “De leefwereld van mensen zoals Jeroen wordt steeds kleiner. In het huidige stadium van zijn ziekte is Jeroen nog wel in staat om zich vrij te bewegen en zelfstandig buiten te zijn. Aangezien hij graag fietst, kwam ik op het idee voor de crowdfunding actie.”

Het streefbedrag van tweeduizend euro werd dankzij donaties van familie, andere buren en vrienden van Jeroen in ruim 24 uur overschreden. In overleg met de familie Heitzman werd bedacht om van het resterende geldbedrag een duo-elektrische fiets voor Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn te kopen. Maar Fietsmaatjes had een ander idee. “Wij hebben op dit moment ruim voldoende fietsen”, zegt voorzitter Jan te Riele van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn. “Die gaan gemiddeld zo’n tien jaar mee, maar de accu’s hebben een levensduur van circa vijf jaar. Binnenkort moeten de eerste accu’s worden vervangen en dat is een behoorlijke kostenpost voor onze stichting. Daarom hebben we voorgesteld om het accufonds op te richten.”

Fondsenwerving

“Afgelopen maanden hebben we de oprichting van het Accufonds voorbereid en wij vonden het een heel mooi gebaar om dit naar Jeroen te vernoemen”, aldus Angelique Bergers. Zij is namens de familie Heitzman voorzitter van het Accufonds; namens Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn zitten Jack Hageraats (secretaris) en Jaap de Wever (penningmeester) in het bestuur. Inmiddels wordt ook een fondswervingsplan opgesteld. Het bestuur krijgt hierbij hulp van Hannah Grisel, een Alphense vierdejaars student Communicatie aan De Haagse Hogeschool die op zoek was naar een stage-opdracht. Bergers: “Haar plan gaat veel mogelijkheden bieden om in de komende jaren geld voor het Accufonds op te halen. Uiteraard kunnen we ieders hulp goed gebruiken. Wij houden ons dan ook van harte aanbevolen als er mensen zijn die goede ideeën hebben of actief willen meedoen als vrijwilliger of sponsor.”

Meer informatie over het Jeroen Heitzman Accufonds en de mogelijkheid om te doneren staat op de website www.jeroenheitzmanaccufonds.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *