Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk deze dan in uw browser.
 
Nieuwsbrief 5 - juni 2020
16/07/2020
 
 

Beste mensen,

U kent vast wel die uitspraak: 'je weet pas wat je mist als het er niet meer is'. Dat gevoel ervaren velen momenteel; er zijn zoveel dingen die in de huidige omstandigheden (voorlopig) niet kunnen. Gelukkig hebben we bij Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn manieren gevonden om onze activiteiten ondertussen opgestart te krijgen. Dankzij een tussenscherm op de fietsen kunnen velen van u inmiddels weer de weg op met één van onze duofietsen. Voor vier van onze fietsen is inmiddels ook een stalling gevonden. Wat stallingsplekken betreft werken we er hard aan deze te hebben, en deze optimaal te kunnen laten gebruiken; er is zeker al een aantal mooie stappen gezet. Daar leest u meer over in deze nieuwsbrief. U ziet, ons team doet er dagelijks alles aan om onze fietsen optimaal in te zetten zodat u samen met uw maatje kunt genieten van gezellige fietstochten. Daarbij kunnen wij overigens nog wat ondersteuning gebruiken – zie onze oproep aan het einde van deze nieuwsbrief. We kijken uit naar uitbreiding van ons team.

Voor nu wensen wij u veel leesplezier en natuurlijk ook u veel fietsplezier deze zomer!

Michel du Chatinier

Voorzitter

Coronaproof duofietsen

Eerder hebben wij u bericht over de manier waarop wij onze duofietsen ‘coronaproof’ hebben gemaakt: met tussenschermen van helder PVC kunt u veilig gaan fietsen met uw maatje. Maar ook u zelf, onze gasten en met name ook de vrijwilligers, heeft een taak om er zo verantwoord mogelijk samen op uit te gaan. Zo is het belangrijk dat de fietsen goed schoongemaakt worden, zowel vóór als na de fietstocht. U kunt hiervoor gebruik maken van het desinfecteermiddel en de reinigingsdoekjes die u in de stalling vindt.

De volgende onderdelen dienen met name na gebruik grondig gereinigd te worden:

  • Tussenscherm (s.v.p. met desinfecteermiddel)
  • Handvatten
  • Rug- en armleuningen
  • De fietssleutel
  • Andere onderdelen waarmee tijdens het fietsen lichaamscontact is geweest.

Daarnaast is het natuurlijk zaak om tijdens het fietsen de anderhalve meter in acht te nemen en ook de andere geldende RIVM-richtlijnen te blijven opvolgen. Ga dus echt niet op pad als u verkoudheids- of andere corona gerelateerde verschijnselen heeft, en was zéér regelmatig uw handen, in elk geval kort voor en direct na het fietsen.

Meer informatie over het coronaproof duofietsen leest u in ons protocol op de website.

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn in de pers

Het fietsen met de tussenschermen trok niet alleen veel bekijks onderweg, maar ook de aandacht van de pers. Zo kwam op 19 mei Omroep West langs om een reportage te maken die nog diezelfde avond te zien was op TV West en hun website. Vrijwilliger Marianne en gast Jan maakten zo hun televisiedebuut, terwijl ze onder een stralende zon voor het eerst samen gingen fietsen. Het item kunt u hier terugkijken.

De reportage op Omroep West werd opgepikt door de landelijke radio. En zo kwam het dus dat onze technisch coördinator George op 20 mei in het programma Bert op 5 tekst en uitleg mocht geven over onze fietsen met tussenscherm. Ook dit radiofragment kunt u nog beluisteren via deze link.

Ook op de website AllesinAlphen.nl is aandacht besteed aan Fietsmaatjes, en ook Studio Alphen, Alphens.nl en het Alphens Nieuwsblad schreven over ons initiatief. Mooi dat er zoveel aandacht is voor onze organisatie!

Windtunnel test gecanceld

In de verschillende media is genoemd dat het tussenscherm van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, samen met soortgelijke oplossingen van Fietsmaatjes in andere plaatsen, getest zou gaan worden in de windtunnel van de TU Eindhoven. Daar keken wij erg naar uit - het is natuurlijk erg interessant om aan de hand van wetenschappelijke resultaten te kunnen zien hoe veilig onze 'spatschermen' zijn. Helaas heeft het faculteitsbestuur van de Technische Universiteit Eindhoven besloten om deze test te annuleren. Dit in het kader van een beleidsbeslissing om geen testen meer uit te voeren voor 'goede doelen'.

U snapt: dit vinden wij erg jammer! Maar uiteindelijk gaat het ons om úw ervaringen en uw fietsplezier. Aarzelt u dus niet om ons uw ervaringen te laten weten.

Locaties duofietsen

Nadat wij eind februari de nieuwe duofietsen in ontvangst mochten nemen, zijn wij drukdoende geweest om stallingen te vinden voor ons wagenpark. Wij zijn dan ook blij te kunnen melden dat vier van de fietsen inmiddels onderdak hebben gevonden: Fiets 1 stond al bij de Vegro, fiets 2 bij Driehoorne en fiets 3 en 4 zijn nu ondergebracht in de parkeergarage van Aquarijn. Voor de Aquarijn fietsen zijn we bezig een oplossing te creëren waardoor deze ook buiten de openingstijden van het zwembad beschikbaar komen. We hopen ook voor de Driehoorne fiets op termijn de beschikbaarheid te kunnen verruimen.

De vijfde fiets houden wij als team nog even in beheer om altijd een fiets beschikbaar te hebben voor intakes en proefritten. Daarin is in de afgelopen periode begrijpelijkerwijs een achterstand ontstaan. Door één van de fietsen op deze manier apart te houden, hopen we dit snel te kunnen inhalen.

Specifieke informatie over de stallingen en aanvullende instructies kunnen de vrijwilligers vinden in het plan-systeem op onze website.

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn zoekt….

Door de uitgebreide aandacht in de pers rond onze officiële start eind februari, en rond de herstart met de tussenschermen vorige maand, hebben wij veel nieuwe aanmeldingen van gasten en vrijwilligers mogen ontvangen. Daar zijn wij erg blij mee! Er wordt momenteel hard gewerkt om alle intakes in te plannen, gasten en vrijwilligers aan elkaar te koppelen en om proefritten te maken.

Maar hierbij lopen we momenteel ook een beetje tegen de menselijke grenzen aan. Daarom zijn wij dringend op zoek naar ondersteuning van het team. Wij zoeken mensen die als coördinator kunnen helpen met de intakes en proefritten, en ook zouden wij zeer geholpen zijn met een administratieve kracht die ervoor zorgt dat alle nieuwe aanmeldingen netjes verwerkt worden in onze systemen. Misschien iets voor u of iemand in uw omgeving? Stuur dan een mailtje naar info@fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl. Wij informeren u graag verder!