Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk deze dan in uw browser.
 
We gaan weer fietsen!
16/07/2020
 
 

Beste allemaal,

Nadat Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, net als heel veel organisaties, sinds half maart haar activiteiten vanwege de corona crisis heeft moeten stil leggen, komt hier nu weer verandering in. Zoals wij u eerder lieten weten hebben wij de afgelopen weken nagedacht over een oplossing om onze gasten en vrijwilligers toch weer in de gelegenheid te stellen om samen te gaan fietsen, op een verantwoorde manier. In navolging van initiatieven in buurgemeenten, en na afstemming met onze achterban én met de gemeente Alphen aan den Rijn worden onze duofietsen nu ‘corona-proof’ gemaakt door middel van een tussenscherm.

In april kwam Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp in het nieuws met duofietsen met een tussenscherm. In eerste instantie hebben we afgewacht wat de ervaringen daarmee zouden zijn; die bleken al snel positief. Tegelijkertijd hebben wij een korte peiling gehouden onder onze gasten en vrijwilligers. Daaruit bleek dat de meerderheid van onze achterban graag weer zou gaan fietsen. Het idee om dit met tussenschermen te gaan doen werd positief ontvangen.

Daarop is ons ‘klusteam’ aan de slag gegaan. Secretaris Wilke Ebeling, zijn zwager Howard Smith en technisch coördinator George Schrama hebben een constructie gemaakt waarbij in plaats van plexiglas gekozen is voor een plastic folie dat ook in de tentenbouw gebruikt wordt. Dat is bevestigd aan het frame van CV pijp. Vervolgens zijn metalen constructies gemaakt waarmee het tussenscherm op de fiets geplaatst kan worden. Hieronder ziet u enkele foto’s van het ‘productieproces’ en het eindresultaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl George, Wilke en Howard aan het klussen waren, hebben we bij de gemeente Alphen aan den Rijn getoetst of deze manier van duofietsen valt binnen de mogelijkheden van de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dit blijkt het geval; de gemeente adviseert positief en wenst ons veel mooi weer en veilige kilometers.

Inmiddels zijn twee van onze duofietsen met tussenscherm beschikbaar; dat zijn de fiets die bij Driehoorne staat en de Vegro fiets. We hopen de overige fietsen binnenkort ook klaar en beschikbaar te hebben; hiervoor zijn we echter ook afhankelijk van de beschikbaarheid / openingstijden van de stallingen.

U kunt dus weer met uw maatje gaan duofietsen! Tenminste, als de gast zonder hulp van de vrijwilliger kan opstappen en zijn of haar voeten kan vastgespen. Gezien de huidige regel van anderhalve meter afstand houden kan de vrijwilliger hier helaas niet bij helpen. Een huisgenoot kan hier uiteraard eventueel wel bij assisteren. Tevens kunnen wij nu weer gaan starten met de intakes voor nieuwe gasten en vrijwilligers. De coördinatoren zullen hiervoor de afspraken gaan inplannen. Bestaande gasten en vrijwilligers die het fietsen met het tussenscherm willen zien of uitproberen, kunnen contact opnemen met één van de coördinatoren.

Verder zijn er natuurlijk wat regels en zaken om onder de huidige omstandigheden rekening mee te houden als u met de duofiets op pad gaat. In ons protocol ‘Gebruik duofiets met tussenscherm’, te vinden in het handboek op onze website, leest u hier alles over. Wij gaan ervan uit dat iedereen die gaat fietsen kennis neemt van dit protocol en de richtlijnen daarin ook opvolgt. Voor de gezondheid van u en ons allemaal!

Wij wensen u veel fietsplezier en horen graag hoe u het fietsen met tussenscherm ervaart.

Met vriendelijke groeten,
Het team van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn